S P A N I E N

Hur mycket hinner hända under loppet av 24 timmar? hinner Lisa irra bort sig och hamna UTANFÖR flygplanet vi ska med till Spanien och få hjälp tillbaka? kan det verkligen hända att hon också väljer att starta dammsugaren 04:30 när vi precis kommit till lägenheten? hinner jag få stryk av Gustafs hjälpmedel så jag bli blå mellan mina bröst? kan det vara så att vi hinner äta god frukost mitt på dagen en måndag i solen? svaret på samtliga frågor är givetvis ja. Men låt mig ta er tillbaka några timmar. Igår vid 21:45, när vi ska kliva på planet, väljer Lisa att gå en annan väg till sin plats. Gustaf och jag går fram till planet och hon fortsätter i gången längre bort. Vi står där en stund innan vi får gå på och jag råkar uppfatta en man komma gående med arbetskläder som säger på lite halvknackig engelska: ”I´ts something strange happening outside”. Han säger detta till en arbetskamrat som står med komradio, jag stannar en stund innan jag kliver på planet, blir orolig att nåt är fel och tänker genast att jag inte sätter varken fötter eller någon annan kroppsdel på planet om det är fel med sakerna. ”A woman is walking around, asking where to go”. När han sa det klev jag in och log lite. Tänkte att det är ett fyllo som irrat bort sig ute på plattformen eller liknande. Tyckte det var lite komiskt, för jag hörde på mannens röst att det inte var något som hände honom varje dag, han hade liksom en förvirrad stämma i rösten, en osäkerhet i sin blick när han skulle berätta situationen för sin arbetskollega.

Ett fyllo var det inte. Däremot min svärmor. Som tittat på skyltar i gångarna för påstigning och tappat bort sig, gått ut och visat sin biljett för en man med ficklampa som i sin tur försökt hjälpa henne in i planet. Vi möts i gången och jag ser att hon är skärrad och förstår direkt. Det är ju hon! Lisa stod och försökte förklara för flygvärdinnan vad som hade hänt och jag gör allt för att hålla minen, ville verkligen inte börja skratta.
Eftersom Gustaf fått ledsagning in, berättade jag vad jag hört och vi skrattade så det gjorde ont i hela kroppen. Ni som känner Lisa, ni vet. Hon är fantastisk och är det någon detta ska hända så är det väl henne.

Väl framme i lägenheten ser vi damm, fastän Lisa kört hela vägen till Arlanda, varit lite borttappad en sväng och egentligen borde vara väldigt trött, är hennes slutsats halv fem på morgonen att damm är lika med städning, oavsett tid på dygnet. Hon låtsas som att grannarna inte finns i några minuter och panikdammsuger bort det värsta. Sen, sen somnade vi alla. Idag har jag varit och handlat färsk frukt, bröd, bär och goda ostar. Vi har tagit det lugnt och snart ska jag packa upp mina kläder. Jag har hunnit gjort mig illa också, men inte extremt mycket. Kommer antagligen bli lite blå. Men det är en historia som inte är värd att gå närmare in på faktiskt.

Min svärmor frågade mannen som stod utanför planet vart hon var, och han svarade henne att hon befann sig på Arlanda. Det var ju fint av honom, att svara på den frågan!
”Where am i?”
”You are on Arlanda”

Nu börjar semestern!